Drs. Pascal Gyselinck is cosmetisch arts: “Verdiep je goed in de arts waar je een behandeling wilt ondergaan”
Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 400.000 cosmetische ingrepen verricht volgens het Erasmus Medisch Centrum. Cosmetische behandelingen worden steeds populairder en het taboe rondom dit onderwerp lijkt langzaam te verdwijnen. Ook Beautysalon La Luna biedt klanten de mogelijkheid tot cosmetische ingrepen en organiseert maandelijks injectablesdagen met ervaren cosmetisch arts Drs. Pascal Gyselinck.
Jill de Jong | Dinsdag 23 oktober 2018
Met meer dan 20 jaar ervaring met injectietechnieken is Drs. Gyselinck een ervaren cosmetisch arts. Hij deelt graag zijn kennis en persoonlijke ervaringen binnen zijn vakgebied.
Botox of fillers?
De vraag wat het verschil tussen botox en fillers nou eigenlijk is wordt nog vaak gesteld. “Behalve dat het beiden voor het gezicht wordt gebruikt, heeft het eigenlijk niks met elkaar te maken,” legt Drs. Gyselinck uit. “Botox verlamt of verzwakt bepaalde spieren, waardoor je minder rimpels of fronzen hebt. Je spuit een rimpel als het ware weg. Met fillers vul je juist op, waardoor de spieren ontspannen en de architectuur van het gezicht verandert.”
Het effect verschilt per persoon
Drs. Gyselinck legt uit: “Het gezicht heeft een bepaalde rusttoestand die per persoon kan verschillen en ook kan het zijn dat sommige rimpels niet samenhangen met de aanspanning van de spieren. Daarom kan ook het effect van botox en fillers verschillen en kunnen rimpels ook niet bij iedereen worden weggenomen.” Ook de duur van de werking verschilt per persoon. “Botox werkt gemiddeld drie maanden en fillers gemiddeld één tot anderhalf jaar. Het effect kan zelfs drie jaar zichtbaar blijven, maar dit hangt sterk af van het product en de plaats waar dit wordt ingespoten.” Over de werkingsduur van botox bestaan volgens de arts nog misverstanden. “Op een zeker moment kun je het ingespoten deel weer licht bewust bewegen en omdat dit soms binnen drie maanden gebeurt, denken mensen dat de botox is uitgewerkt. Studies bewijzen dat het deel dat na botox onbewust beweegt veel langer dan drie maanden wegblijft. In ieder geval moet je, als je het resultaat mooi wilt houden, blijven bij spuiten.”
Kosten
De kosten per behandeling lopen erg uiteen. “Bij mij zijn behandelingen gunstig geprijsd, maar het is echt afhankelijk van welke kliniek je kiest. Denk aan minimaal 100 euro en maximaal 1500 euro. Maar bij dat hoge bedrag heb je ook wel een uitgebreide behandeling.”
Veiligheid van behandelingen
Volgens Drs. Gyselinck zijn de behandelingen zeer veilig. “Het is extreem zeldzaam dat iemand nadelige gevolgen ondervindt. Daarbij is geen enkele behandeling onomkeerbaar, omdat je lichaam botox en fillers zelf weer afbreekt.” In de media is er af en toe wel negatieve berichtgeving over cosmetische behandelingen. “Klopt, maar je ziet dan vooral foutieve behandelingen met fillers die al meer dan tien jaar verboden zijn in Nederland. Ik adviseer iedereen vooral om zich goed te verdiepen in de arts waar zij een behandeling willen ondergaan. Lees reviews en onderzoek of het een beroepsarts is die is aangesloten bij de NVCG beroepsorganisatie.”
Leeftijd
De beroepsorganisatie heeft vastgelegd dat je 18 moet zijn om botox of fillers te gebruiken. “Geen enkele cosmetisch arts spuit mensen jonger dan 18 in. Ik doe het zelfs niet bij goedkeuring van de ouders. Ik maak alleen een uitzondering als er een medische reden voor is.” Ook Drs. Gyselinck merkt dat er een jongere doelgroep bij is gekomen. “De gemiddelde leeftijd is momenteel 30 jaar. Ik merk vooral een toename in het opspuiten van lippen, maar ik zie ook mensen die op hun 25ste al rimpels laten wegspuiten.” Hoe komt dat? “We leven in een maakbare maatschappij, waarin social media een grote rol speelt. Men wordt meer beïnvloed door wat anderen doen en reflecteren dit op zichzelf. ‘Zij doen het, dus ik doe het ook’ denken ze.” Influencers hebben tegenwoordig ook een grote rol in het promoten van cosmetische behandelingen. “Dat vind ik aan de ene kant niet slecht, omdat dit ook helpt het taboe weg te nemen. Influencers hebben wel een zekere verantwoordelijkheid, omdat zij als rolmodel dienen. Hen zou ik willen adviseren om kritisch te kijken naar wat zij promoten en wie de volgers zijn.”
Taboe
“Het taboe rondom botox en fillers wordt gelukkig steeds minder,” vertelt de arts. “In acht jaar heb ik al zeker 10.000 behandelingen gedaan. Ik zei dan na afloop van een behandeling wel eens tegen mijn klanten ‘ik hoop dat je het gaat rondvertellen’. Tot een paar jaar geleden deden ze dat nog niet, maar nu komen mensen er steeds meer voor uit. Behandelingen bij mannen zijn nog wel een groot taboe. Op dit moment behandel ik ongeveer 1 man op de 10 vrouwen.” Op de vraag of de arts zelf botox of fillers gebruikt, zegt hij: “Jazeker. Ik wil zelf ook weten hoe het voelt en wat technisch mogelijk is, zodat ik dit beter aan mensen kan uitleggen.”
Verafschuwen
“Wat ik zou zeggen tegen mensen die botox en fillers verafschuwen? Dat ik daar respect voor heb,” zegt de arts. “Ik zou hen wel graag willen vragen het niet te verafschuwen, omdat het onveilig zou zijn. Dit is namelijk niet zo. Maar even goede vrienden als het niks voor jou is, toch?”
Leuke job
“Ik vind cosmetisch arts zijn echt een leuke job,” vertelt de arts enthousiast. “Voorheen was ik huisarts, maar dit is gewoon veel meer relaxed. Van alle artsen zijn wij gewoon het meeste te vergelijken met kunstenaars. Het contact met mensen is als cosmetisch arts ook heel anders dan als huisarts, want we kijken naar wat het uiterlijk van een persoon mooi maakt en zorgen ervoor dat de dame of heer blij naar huis gaat. Ooit kreeg ik een keer een grote knuffel van iemand, omdat ze zo blij was met het resultaat. Dat krijg je als huisarts niet.”
Toekomst
Drs. Gyselinck bezoekt regelmatig nog congressen in binnen- en buitenland om nieuwe technieken te leren. “Veel lijkt er al mogelijk te zijn, maar er valt altijd nog meer kennis te vergaren. Wetenschappelijke studies naar cosmetische behandelingen zijn toegenomen en er zit zeker nog een nog een interessante evolutie in bijvoorbeeld de manier waarop fillers de vorm van een gezicht kunnen veranderen. En er komen steeds meer nieuwe apparaten. De toekomst ziet er boeiend uit.”
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.